Volat poradce: +420 737 279 917
logo_vlastnicesta
VOLAT PORADCE: +420 737 279 917
Search
Close this search box.

Nevíte, jak vyřešit váš spor – to umí mediace

Mediace je metoda rychlého a kultivovaného řešení konfliktů za asistence mediátora, který vede obě strany k vzájemně přijatelné dohodě. V USA je mediace využívána v 60% pracovních, obchodních a rodinných sporů.
83_104_original

Pojem mediace je u nás nepříliš znám a to ještě jen v pouhé výseči své funkce: v právním řádu ČR je zakotven institut probační a mediační služby. Ta ovšem usiluje pouze o zprostředkování řešení sporů spojených s trestnou činností. Víceméně organizuje hlavně výkon alternativních trestů, je součástí systému trestní justice.

V zahraničí je mediace ale uznávána jako důležitá metoda alternativního řešení sporů především v občansko-právních vztazích. Je už součástí právního systému v USA i ve většině vyspělých západoevropských zemí. Ve Spojených státech se mediace využívá ve dvou třetinách:

  • pracovních,
  • obchodních
  • a rodinných sporů.

Zhruba stejný poměr končí uzavřením výsledné dohody. Ostatně Demi Moorová ve filmu Disclosure (který u nás dostal k překladu přídomek Skandální odhalení) absolvovala po značnou část děje tohoto filmu s Michalem Douglasem jako svým bývalým milencem právě mediaci; nikoliv tedy meditaci, jak autor překladu dialogů filmu neuměle přeložil.
Mediační činnost se v zahraničí začala prosazovat ve větším měřítku v poslední třetině minulého století, dnes už je běžným nástrojem v řešení nejširší škály konfliktů. Počínaje rodinnými a konče miliardovými obchodními spory.
Je to metoda rychlého a kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů za asistence třetí neutrální strany – mediátora. Ten má jediný úkol… vést jednání sporných stran tak, aby dospěly k vzájemně přijatelné dohodě. Podstatné je, že se jedná o neformální proces, kdy obě strany jsou přítomny dobrovolně.
Cílem mediačního procesu je reálná dohoda. Mediátor je vyškolen v oblasti efektivního vyjednávání, řídí proces mediace. Musí být zásadně neutrální, není obhájcem ani poradcem zúčastněných stran a zásadně nerozhoduje o jejich vině či nevině. Jeho role spočívá v profesionálním vedení procesu a podpoře účastníků, aby překonali sporné otázky a dokázali nalézt řešení.

Připravil/a

#komunikace #mimosoudní řešení #řešení konfliktů

Sdílejte

Mohlo by Vás zajímat