Volat poradce: +420 737 279 917
logo_vlastnicesta
VOLAT PORADCE: +420 737 279 917
Search
Close this search box.

Kolik stojí zaměstnavatele kouření

Věři-li byste, že zaměstnavatel věnuje dobrovolně zaměstnancům kuřákům roční bonus ve výši skoro 15.000 Kč? My ano, spočíta-li jsme kolik peněz prokouří běžný kuřák v pracovní době. Jako bonus jsme pro Vás připravili soubor ke stažení pro výpočet kolik Vaše firma věnuje na kouření.
217_284_original

Firmy mají většinou dvě skupiny zaměstnanců – kuřáky a nekuřáky. Jedna skupina si několikrát denně užívá přestávku na rozdíl od té druhé. Velmi často uslyšíte větu: “Franto, pojď si zakouřit.” Slyšet ji můžete naprosto běžně 5x denně – ráno (při příchodu do práce), dopoledne (pro kratičkou pauzičku), po obědě (pro nabuzení aktivity), odpoledne (pro malý odpočinek), při ukončení pracovní doby. Ačkoliv jsou tzv. kuřácké pauzy jen na 5 minut, přesto se jedná o neproduktivní dobu, kterou zaměstnavatel platí. Nás zajímalo, kolik vlastně zaměstnavatel takto přispívá kuřákům na jejich doplňování nikotinu.

Stanovíme-li si předpoklady, že:

průměrná hrubá mzda v ČR je – 23.542 Kč
počet denních kuřáckých přestávek je – 5

pak nám vychází, že firmu ročně stojí jeden kuřák až 14.714 Kč. Samozřejmě pokud si kuřáci tyto přestávky nenahradí prací přes čas nebo zvýšenou pílí. Jedná se o nastandardní bonus, kterým je kuřák zvýhodněn oproti nekuřákům. Další zajímavá čísla dostaneme, doplníme-li si do výpočtu celou firmu. Můžeme tak snado zjistit, že firma s 10 kuřáky s obratem 10 mil. Kč, prokouří až 1,6 % obratu firmy.

Podpora neformálních vztahů

Je pochopitelné, že přečte-li si kuřák uvedený výpočet, jako první sdělí, že kuřácké přestávky podporují neformální vztahy. Kuřáci se setkávájí na oblíbených místech z různých útvarů a utužují vzájemné vztahy, vyměňují si informace. Vlastně napomáhají toku informací napříč útvary. Ano, to je zcela jistě pozitivní stránka takové přestávky. O kolik však takových přínosných přestávek ve skutečnosti jde? Neslouží spíše tyto přestávky na šíření zbytečných fám a nepotřebných informací? Míru přínosu si musí pohlídat manažeři firmy. Ti by měli vědět, kolik času promrhají jim svěření pracovníci a kolik fám se šíří firmou. Výsledky kuřáckých pauz jsou silně závislé na vyspělosti a soudnosti zaměstnanců a přístupu manažerů. My se však více budeme věnovat faktům a výpočtům.

Statistika kuřáků v České republice

České statistiky v roce 2007 upozorňují, že v ČR kouří 2.300.000 osob. To je zhruba čtvrtina obyvatel. Polovina z toho jsou děti do 18 let. Na následky kouření u nás pak ročně umírá 18.000 lidí, z toho 8.000 na nádorová onemocnění a 7.000 na nemoci srdce a cév.

Ukazuje se, že tři cigarety denně je dávka, u níž nebyla prokázána výrazná zdravotní rizika. Aktivní kuřák však vykouří více jak deset cigaret denně.

Zaměstnavatelé si uvědomili, že když je pracovník kuřák, tak že je jeho pracovní výkonnost mnohem nižší než u nekuřáků. Denně ve svých pauzách (pokud není hlídán) kouří celkem až 50 minut (viz. kurakovaplice.cz). Přičemž doba vykouření jedné cigarety trvá přibližně 5 minut. V takovém případě platí firma měsíčně 10% mzdy na zaměstnancovy přestávky na kouření.

Jednoduchým propočtem zjistíme, že v ČR zaměstnavatelé mohou vynakládat až 16.921.100.000,- Kč na prokouřenou pracovní dobu.

Závěr

Kouření je pro firmu nemalá finanční zátěž. Přidáme-li ochranu zdraví nekuřáků, vychází z toho většině zaměstnavatelů – zákaz kouření na pracovišti. Díky takové restrikci zaměstnanci přijdou o jednu neformální možnost potkávat se s kolegy a utužovat přátelské vztahy. Věřte, že takových možností nám zústává velká spousta a levnějších a zdravějších.

Zcela jistě můžete namítnout, že stejně jako kouření si můžeme vzít na mušku pití kávy, zdvořilostní pozdrav na chodbě apod. Pak bychom mohli postupně přijít o všechny požitky a žít ve sterilním prostředí. Tudy bychom zcela jistě nechtěli jít. Vzpomeňme si na naše prarodiče, kdy dědeček si pouze v neděli odpoledne vytáhl dýmku a slavnostně si vychutnal chuť a vůni tabáku. Měl své požitky pod kontrolou.

Máte-li zájem si spočítat, kolik konkrétně Vaší firmou stojí kuřáci, stahněte si přiložený soubor a vložte vlastní údaje.

Připravil/a

#kouření #náklady #neformální vztahy

Sdílejte

Mohlo by Vás zajímat