Volat poradce: +420 737 279 917
logo_vlastnicesta
VOLAT PORADCE: +420 737 279 917
Search
Close this search box.

Správné stravování pro pracovně vytížené

Dnešní uspěchaná doba velmi negativně ovlivňuje nás a naše zdraví. Čím dál více narůstá váhový průměr obyvatelstva. Více jak 55% lidí v České republice trpí nadváhou a obezitou. S tím je spojený i nárůst výskytu civilizačních nemocí jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, aterosklerosa, deprese, syndrom vyhoření.. Hledejme proto čas pro sebe, naučme se přemýšlet, co a kdy sníme, co děláme pro svoji fyzickou zdatnost.
small_Správné_stravování_-_2

Podnikatelé, manažeři a silně zaměstnaní lidé v ohrožení

Světová zdravotnická organizace zveřejnila v roce 2000 zprávu, v níž uvedla, že přes 40% nemocí má jako hlavní faktor vzniku výživu. Není se čemu divit. Mnoho lidí pro samou práci nemá čas na jídlo. Jí nepravidelně, rychle a ve stresu, nepřiměřená množství nevyváženého jídla. Většina vytížených lidí jí z časových důvodů dvakrát denně a největší porci jídla zkonzumují obvykle večer. Přes den zaženou hlad tím, co je rychle dostupné, což znamená:

  • jídla z fast foodu,
  • bagety,
  • instantní pokrmy
  • a jiná technologicky upravená jídla. 

Tyto pokrmy ale obsahují kromě velkého množství energie také spoustu soli, tuků (s převahou živočišných a přepálených) a jednoduchých cukrů. Naopak postrádají pro tělo velmi důležité látky potřebné pro správnou funkci našeho těla, jako jsou vitamíny, vláknina, minerály, polynenasycené mastné kyseliny a polysacharidy důležité pro centrální nervový systém (myšlení). Každodenní součástí energetického příjmu bývají většinou i alkoholické nápoje, které tělu dodají pouze prázdnou energii bez jakýchkoliv nutrientů (živin bez nichž naše tělo nefunguje tak, jak by mělo).

Nevyvážený příjem živin a vysoké množství energie ve stravě vede k pozvolnému nárůstu:

  • hmotnosti,
  • k únavě
  • a časem i k různým zdravotním komplikacím.

Proto je dobré přemýšlet nad tím, co a kdy sníme.

Jak se udržet fit a ve výkonu

Jíst pravidelně – doporučuje se jíst minimálně 3krát denně, lépe 5-6krát (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, eventuálně druhá večeře). Snadno si pravidelnou stravu pohlídáte tak, že si nastavíte budík na 2,5 hod. Vždy, když zazvoní, víte, že máte něco sníst. Nestane se Vám to, že se ponoříte do práce a zapomenete na čas.

Správný poměr ve vyvážené stravě – z celkového energetického denního příjmu by měly tvořit zhruba:

  • sacharidy do 55% (převažovat polysacharidy a vláknina – brambory, rýže, celozrnný chleba, těstoviny, zelenina, ovoce,… a minimalizovat cukr – sladké pečivo, oplatky a jiné sladkosti)
  • tuky do 30% ( s převahou rostlinných tuků)
  • a zbytek bílkoviny, tedy kolem 15%.

Pokud ale chceme redukovat hmotnost:

  • Sacharidy 40-45%
  • Tuky 25-30%
  • Bílkoviny do 30%

Vlákniny má být v potravě obsaženo alespoň 30g Vláknina napomáhá regulovat zažívání tuků a cukrů, urychluje průchod odpadních látek trávicím traktem. Také opatrně s ovocem. Ovoce je významným zdrojem vitamínů a minerálních látek, ale také cukru. Při redukci váhy se doporučuje přijímat ovoce hlavně v dopoledních hodinách v množství do 200g (podle druhu).

Energetická vyváženost – energetický příjem z potravy má odpovídat našemu energetickému výdeji. Pohyb by proto měl být naší nedílnou součástí životního stylu. Zvolená pohybová aktivita nás musí bavit, abychom ji dělali často a s radostí. Pravidelný pohyb nám nejen pomáhá udržovat optimální tělesnou hmotnost, ale také podporuje oběhový a dýchací systém, má vliv na kvalitu kostní hmoty, svalstva a pomáhá nám zlepšit náš psychický stav vyplavováním hormonu endorfinu – tzv. „hormonu štěstí“.

Péče o duševní zdraví – součástí dobré životosprávy by měla být i péče o duševní zdraví, jež slouží jako prevence tělesných a duševních poruch. Do ní spadá již zmíněné sportování, ale také například kvalitní spánek nebo relaxace těla i duše různými relaxačními technikami – masáže, jóga, dechová cvičení.

Tak a teď už je to na každém z nás, abychom se zamysleli, jak na tom jsme. Začněme něco měnit a dělat dřív než bude pozdě.

Připravil/a

#stravování #zdraví #životospráva

Sdílejte

Mohlo by Vás zajímat