Volat poradce: +420 737 279 917
logo_vlastnicesta
VOLAT PORADCE: +420 737 279 917
Search
Close this search box.

Teambuilding: lék na neshody v pracovním týmu

Chcete, aby vaši zaměstnanci pracovali dlouhodobě efektivně? Máte rozhádaný pracovní tým, nevíte, co s ním, a uvědomujete si, že takový provoz je akorát cestou do pekel? Zkuste teambuilding!
277_366_original

Celý systém teambuildingových akcí pracuje se třemi základními pilíři, kterými jsou zážitek, zpětná vazba a nová zkušenost. Jeho výsledkem je zefektivnění práce a promazání koleček v soukolí pracovního kolektivu.

Horor, nebo táborová hra pro dospělé?

Uprostřed neznámé krajiny zastaví autobus. Je tma. Vystupuje z něj na třicet lidí, všichni mají zavázané oči. Jde snad o hromadný útěk za hranice, nebo dokonce o něco horšího? Vzápětí všichni dostanou startovní čísla, čelovku, mapu a buzolu, koná se tu totiž teambuildingová akce s názvem Noční Drop In a její účastníci se musejí vlastními silami dopravit zpátky do civilizace.

Drop In někdy také nazývaný „Útěk na svobodu“ patří mezi stále oblíbenější teambuildingové akce. Může se odehrávat jak v přírodě, tak i ve městě. Ve dne i v noci, obojí má své kouzlo. Noční prostředí navíc připomíná oblíbené táborové noční hry.

V důsledku je tedy úplně jedno, jaké prostředí firma zvolí, cílem této teambuildingové akce je utužení vztahů v kolektivu a vybudování pevných vazeb mezi zaměstnanci. Drop In Program se zaměřuje na skupinové rozhodování, orientační schopnosti, rychlost a improvizaci. V neposlední řadě je jeho „vedlejším produktem“ i silný společný nebo individuální zážitek.

Jedna noha, jedna lyže? Nebuďte včerejší!

Že vás pobíhání s buzolou po lese nebere? A co tohle? „Pravá, levá, teď zpomalit, všichni najednou, kámen před námi, pravá trochu do leva.“ Jsme na louce, kde se skupina lidí snaží dojít co nejrychleji od startu k cíli po vytyčené trase, na nohou má upevněné týmové lyže.

Spolupracovat musí celý tým, jde o rychlost i přesnost. Navíc se při závodech pětičlenných družstev užije poměrně dost legrace. Dřevěné týmové lyže s úchyty pro patero nohou mají také provazy, které držíte rukama, což celou akci usnadňuje, i když samozřejmě vždy trvá, než se závodníci sehrají a zrychlí. Proto jsou týmové lyže osvědčeným způsobem budování týmu.

Jde o zábavu, pro kterou nemusíte shánět žádné zvláštní vybavení. Týmové lyže i vhodné prostranství zajistí Firemní programy, stačí sportovní oblečení a obuv. Soutěž zvládne kdokoli a je naprosto bezpečná. Maximálně vám někdo lyží stoupne na nohu. Aktivita je vhodná pro letní i zimní období.

Vrum, vrum… Pozor, ostře doleva!

Řidič, navigátor a Grand Prix modelů skutečných závodních aut zmenšených v poměru 1:10? I tak může vypadat teambuildingová akce v případě, že vaši zaměstnanci sportovním outdoorovým akcím příliš neholdují. Pro takové případy nabízejí specializované agentury indoor-/outdoorové eventy jako RC Rallye.
RC Rallye je na prostředí téměř nenáročná, venkovní areál sice nabízí větší variabilitu okruhu, ale uspořádat Velkou cenu není problém ani uvnitř. Stačí k tomu prostor s minimálními rozměry 5 x 9 metrů. Modely na dálkové ovládání jsou poháněné elektromotory. Aby nedocházelo k vzájemnému narušování vysílačů, pracují všechny na jiných vlnových délkách. Navíc mívají modely i funkční světla, takže lze soutěž i patřičně zdramatizovat.

Různé cesty, dlouhodobý efekt

Teambuildingové aktivity bývají různé a vždy šité na míru potřebám firem samotných. Ty si dnes mohou vybírat z nepřeberného množství agentur, které se na pořádání firemních akcí přímo specializují. Nebo můžou takovéto akce organizovat i přímo specializovaná či PR oddělení jednotlivých společností.
I přes zjevné výhody, které teambuilding firmám přináší, existují i nevýhody takovéto organizované činnosti. Ostýchavý zaměstnanec, který se při povinné firemní akci nedokáže uvolnit, může silně narušit kolektivního ducha týmu stejně jako „nepřekonatelné“ osobní antipatie jednotlivých členů kolektivu. I přes tyto problémy však teambuildingové akce nabízejí spíš zábavu, dobrou náladu a vzpomínky, na kterých může být vybudován dobrý základ pro dlouhodobé fungování firmy.

Článek připravili z Firemní programy.cz

Připravil/a

#metoda #teambuilding #tým #vztahy

Sdílejte

Mohlo by Vás zajímat