Volat poradce: +420 737 279 917
logo_vlastnicesta
VOLAT PORADCE: +420 737 279 917
Search
Close this search box.

Opětovné získání práce

Přišla doba krize a stát se to může každému z nás – přijít o práci. Je to sice obtížná situace, nikoliv však neřešitelná. Není na co čekat. Naopak začít hned pracovat a především sami na sobě. Jen tak můžeme rychle změnit nepřízeň celosvětové ekonomické krize, krize nás samotných.
309_383_original

Při ztrátě zaměstnání dojde k zásadní změně v životě. Navíc na začátku nikdo neví, jak dlouho bude stav nezaměstnanosti trvat. Bude trvat tak dlouho, jak mu to dovolíme! Vždy se dá něco dělat.

1. Psychická a fyzická rovnováha – prvním krokem je, udržet si psychickou a fyzickou rovnováhu. Ztráta zaměstnání má silný vliv na podrytí naší jistoty a sebevědomí. Nejlepší je zaměstnat se aktivitami tak, že není čas na studování vlastního sebevědomí. Cvičení, studium, vzdělávací kurzy, to vše pomůže k posílení psychiky i fyzické zdatnosti.

2. Pozitivní myšlení – nám pomáhá zlepšit sebevědomí a získat dobrou náladu. Pesimismus ještě nikomu úspěch nepřinesl a hlavně nepřesvědčil zaměstnavatele o tom, že jsme ti praví zaměstnanci pro něj. Získat pozitivní myšlení nám pomůže čtení pozitivních článků, diskuse s pozitivně myslícími kamarády, radování se z malých úspěchů.

3. Zachování režimu – vůle a odhodlání s časem klesají. Snadno se pak zvyká na to, že nikam nemusíte, nic nemusíte dělat. Pro udržení aktivity je vhodné zachovat si původní režim. Vstávat v pracovní dny ve stejnou dobu, zaměstnat se aktivitami min na 8 hod denně (např. cíleně hledat práci, účastnit se rekvalifikačních kursů …), dodržovat stravovací režim.

4. Rozbor finanční situace – hned v prvních dnech je vhodné si zmapovat všechny příjmy a výdaje. Zjistit kolik měsíců/týdnů máte pokryty náklady a tedy kolik času máte na získání nové práce. Také je třeba neprodleně snižovat všechny náklady, které jsou možné. Obecně platí pravidlo, že jsme schopni uspořit 10% svých příjmů každý měsíc. Někdy stačí jen začít jíst skromněji.

5. Rozbor odpovědnosti – naše životy mají vždy svou historii. Máme odpovědnost za své děti, manželku, partnerku, rodiče. Na to bychom neměli zapomínat. Své odpovědnosti můžeme plně dostát jen tehdy, máme-li práci a dostatečné příjmy.

6. Klíčem k nové práci jsou moje schopnosti – hledání práce začíná u nás samotných. Hlavními otázkami jsou – „Co umím nejlépe?“, „V čem jsem nejvíce úspěšný?“. To jsou dvě oblasti, které je potřebné si vyjasnit ještě před tím, než začnete hledat zaměstnání. Je totiž nevhodné hledat práci na kterou nemáte schopnosti a nebaví vás.

7. Chci pracovat nebo podnikat – to je opět zásadní rozhodnutí. Podle toho, pro co se rozhodnete, se pak odvíjí následující postup.

Chci být zaměstnanec:

  • Vyhledávání zaměstnavatelů, kteří potřebují moje schopnosti – nemá smysl se soustředit na všechny zaměstnavatele, kteří hledají nějaké zaměstnance. Stačí se omezit na ty, kteří hledají právě nás a naše schopnosti.
  • Vypracování strukturovaného životopisu – je to základní dokument, který vyžaduje každý zaměstnavatel. Z něj se doví, co umíme, jakou máme praxi a tedy pro jakou práci se hodíme. Na jeho vypracování bychom si měli dát záležet.
  • Příprava na personální pohovory – na pohovoru musíme prokázat, co v nás skutečně je. Základem je komunikace. Dobře zvládnout pohovor bez přípravy téměř nelze. Tady je dobré si pohovor rozebrat se známými a připravit si odpovědi na základní otázky, které na pohovoru vždy padnou.

Kde hledat zaměstnavatele:

  • Podnikatelé – webové stránky firem. Firmy podle oboru lze hledat na Seznam.cz, Google.cz …
  • Personální oddělení – tato oddělení ve větších firmách mají na starosti výběr pracovníků. Je vhodné, aby o Vás věděli a Vám odpoví na to, koho potřebují.
  • Personální agentury – mají nejlepší přehled o tom, kteří zaměstnavatelé hledají pracovníky a na jaké pozice. Vyberte si několik agentur, sjednejte schůzku a dejte jim svůj životopis. Určitě se Vás zeptají, jakou chcete dělat práci. Na to již odpověď máte připravenou
  • Internetové databáze – job.cz, profesia.cz, yob.cz, ….
  • Burzy práce

Chci podnikat:
Na trhu je vždy mnoho příležitostí k podnikání. Nemůžete-li najít zaměstnavatele a máte myšlenku, můžete si snadno zřídit živnostenský list a začít podnikat. V mnoha případech nepotřebujete žádný velký kapitál na zahájení. Základní postup pro podnikání je následovný:

  • Podnikatelská myšlenka
  • Definování potenciálních zákazníků
  • Podnikatelský záměr/plán
  • Ověření podnikatelského plánu
  • Předjednání spolupráce s prvními potenciálními zákazníky
  • Příprava na první zakázku
  • ..

Uvedený postup je nezbytným základem k pochopení kde a jak začít.

Závěr

Není na co čekat. Život je, když existuje pohyb! Ano, aktivita je hlavním klíčem ke znovu získání práce nebo rozběhnuti vlastního podnikání. Věřte, že radost z toho, že získáte prvního zákazníka nebo novou práci je mnohem větší, než čekat na vhodnou nabídku z Úřadu práce.

Připravil/a

#nezaměstnanost #podnikat #režim

Sdílejte

Mohlo by Vás zajímat