Volat poradce: +420 737 279 917
logo_vlastnicesta
VOLAT PORADCE: +420 737 279 917
Search
Close this search box.

Žít zdravě, ale jak?

Zdravý životní styl, to jsou tři slova, která v dnešní době slyšíme každý den. Útočí na nás ze sdělovacích prostředků, tisku, internetu, sociálních sítí. Víme ale, co tato tři slova znamenají a co si pod nimi máme představit?
vlastnicesta-zit-zdrave-harmonie-telo-duse-duchovno

Jde o úhel pohledu. Jsou lidé, kteří řeknou, že to znamená zdravě se stravovat a cvičit. Dobře, ale i tento názor evokuje spoustu dalších otázek: co je to zdravé stravování, které potraviny jsou zdravé, znamená to, že máme jíst jen ovoce a zeleninu a vynechat maso a je maso skutečně zdraví škodlivé a jak je to se zeleninou a ovocem ze supermarketů, co je to vlastně BIO? Tyto a mnoho dalších otázek skutečně stojí za odpověď. Vraťme se ale k původní otázce, co je to zdravý životní styl. Jeho tajemství spočívá v propojení, neboli harmonické rovnováze duchovního, duševního a fyzického těla. Pokud tyto tři systémy nejsou ve vzájemné rovnováze, nastává problém.

A jak tyto systémy fungují?

Fyzické tělo je ovlivňováno tím, co jíme, co dýcháme a prostředím, ve kterém se nejvíce pohybujeme. Pokud se tedy denně budeme stravovat ve fast foodu a většinu dne prosedíme v kanceláři u počítače, ničíme své fyzické tělo. Ptáte se jak je možné sezením v kanceláři ničit svoje fyzické zdraví? Zde je pár příkladů, které jsou podloženy lékařskými statistikami. Mezi nejběžnější příznaky patří bolesti zad a s tím ochabující svaly kolem ramen, trpí svaly na nohou i kolem páteře, zpomaluje se průtok krve, což následně vede ke vzniku křečových žil, trpí zažívání, zhoršuje se cukrovka. Toto je jen malý koktejl důsledků špatného zacházení s fyzickým tělem.

Druhým důležitým systémem je duševní – emoční – systém těla. Duševní zdraví je odvozeno od duše, tedy neurčitého pojmu a proto jej nahrazujeme synonymy jako vědomí, mysl, psychika, neboli systém, kterým vyjadřujeme své emoce. Tento má velký vliv na fyzické tělo a sám je ovlivňován emocemi, jako jsou žárlivost, závist, strach, zloba, smutek. Tyto negativní emoce mají přímý vliv na některé lidské orgány. Například výčitky a strach jsou emoce, které mají výrazně negativní vliv na žaludek a srdce. Pokud tedy máte dlouhodobě emoce strachu a starostí, velmi pravděpodobně hrozí například žaludeční vředy. Žaludeční vředy nejsou nic jiného, než strach, že neobstojíme, selžeme jako rodiče, strach z nadřízených, snaha vyjít všem vstříc bez ohledu na naše touhy a potřeby. Mechanismus vzniku žaludečních vředů je z medicínského hlediska velmi jednoduchý – vlivem strachu – stresu – se v žaludku začne tvořit větší množství kyseliny chlorovodíkové, která naleptává sliznici žaludku, případně jícnu. Odtud nepříjemné pálení žáhy. Tato narušená, naleptaná sliznice potom bolestivě reaguje na stravu, kterou jíme.

Třetím důležitým systémem lidského těla je systém duchovní. Mnoho lidí si pod tímto názvem představuje duchovní víru spojenou s náboženstvím. Ale opět je to pouze jeden z možných úhlů pohledu. Duchovní tělo znamená bytí v přítomném okamžiku, odpoutání se od sebe důležitosti a pocitu ublížení, odložení všeho, co je nepotřebné – sebelítost, pochybování o svých schopnostech, vědomě nekomplikovat situace, oprostit se od potřeby neustále vše vysvětlovat a obhajovat svá rozhodnutí, být nestranný, umět odpouštět, neklást si podmínky. Ovlivňuje každého z nás, každý den, každou hodinu, každou minutu našeho života. Mezi některé faktory duchovního systému patří nedostatek pokory, skromnosti, důvěry, vděku, lásky, ale i negativní emoce jako lhaní, nenávist.  

Co znamená zdraví 

Zdraví znamená mít všechny tři systémy v rovnováze. Pokud tomu tak není, přichází nemoc a s ní další volba. Vyruším příznaky pilulkou, nebo půjdu po příčině a odstraním ji i za cenu, že se některých návyků budu muset zbavit, že to bude znamenat zásah do mého zaběhnutého stereotypního klidu? Mnohokrát za den jsme postaveni před rozhodnutí, která následně ovlivní kvalitu našeho života a která v sobě skrývají spoustu dalších rozhodnutí.

Je v našich silách dosáhnout rovnováhy? Nejen, že je to možné, z hlediska zdravého života je to nutností. Zkuste si představit Mercedes, který nemá motor, ale luxusní exteriér a interiér v kůži. Můžete k němu mít i klíčky ze zlata, nikam nedojedete.

A jaká je cesta k rovnováze?  Ano, ale je to práce, kterou za nás nikdo jiný neudělá. Nadarmo se neříká, jsme to, co jíme. Naše fyzické tělo nám poděkuje za kvalitní potraviny, ze kterých čerpá energii. Naše duchovní tělo potřebuje vědět, kdo jsme, co chceme a kam jdeme. Jaký je můj cíl, jak ho propojím se sny a cíli rodiny. Jak vytvořím cestu ke společnému cíli?  Duševní tělo potřebuje nauku o zvládání emocí a to především těch negativních.

Co je to tedy zdravý životní styl?

Je to celek, který tvoří vyvážená strava, pravidelný pohyb, dobré vztahy v rodině i na pracovišti. Základem dobrých vztahů je správná komunikace. Základem správné komunikace je zdravé sebevědomí. Základem zdravého sebevědomí je vědět, kdo jsem, kam jdu, znát svůj cíl a víra, že toho mohu dosáhnout.

To vše a mnohem víc jsou dovednosti, které potřebujeme pro náš zdravý životní styl a které – a to je dobrá zpráva – se dají naučit.

Připravil/a

#rovnováha #worklife balance Not found.

Sdílejte

Mohlo by Vás zajímat