Volat poradce: +420 737 279 917
logo_vlastnicesta
VOLAT PORADCE: +420 737 279 917
Search
Close this search box.

Vlk se nažral a koza zůstala celá a s kým jít krást koně….

Jsou to stará česká přísloví. První přeneseně pokazuje na snahu ošálit či klamat. „Uděláme, co musíme, ale v podstatě se nic nemění a jedeme dál“. To druhé úzce navazuje a nutí k zamyšlení, kdo tohoto klamavého mechanizmu využil, a jak je důvěryhodný. Kdo tedy je a může být náš partner, komu se dá věřit, s kým tak říkajíc, jít v životě „krást koně“.
349_448_original

*Pozn: tento článek navazuje na Potrestané pirátství a seznamuje čitatele o tom, jakou váhu má v praxi rozhodnutí soudu v ČR.*

Tentokrát se tradičně nejedná jen o „brněnský“ příběh, ale nepochybně i „pražský“ a dokonce i s mezinárodní účinností.
Na začátku je (s)prostá myšlenka. Využít nápadů, práce a myšlení jiných, s cílenou snahou se na úkor druhých osobně obohatit.
Je po „sametové revoluci“, legislativa umožňuje vznik občanských inciativ, o čemž jsme dříve jen snili. Zakládají se občanská zájmová sdružení a spolky. Tak vzniká například v Brně Technický dozorčí spolek, navazujicí na tradici evropských zkušebních spolků z minulého století. Obdobně například v Praze Česká svářečská společnost sdružující velikou rodinu svářečů, techniků i svářečských škol, která je následně i mezinárodně autorizována. Jedná se o občanská sdružení se stovkami členů, řádně platících členské příspěvky, kteří za svoje iniciativy dostávají jen minimální náhrady.

Legislativa o spolcích se postupně vyvíjí a doplňuje. Spolky a jejich části se mohou stát hospodářsky nezávislé a výdělečně činné. Brněnský Technický dozorčí spolek (TDS) zakládá sekci materiálů a svařování (SMS). V Praze se zakládá Česká svářečská společnost ANB, sdružení právnických osob, odlišující se od občanského sdružení příponou ANB. Ta posléze přebírá veškerou iniciativu, až dosáhne zániku původního občanské sdružení a na mezinárodní scéně jediné autorizace.
Svářeči jsou holt „šikulové“ Ti v Brně nezůstávají pozadu, jsou přece přátelé. Tak si v Brně jediný vlastník zakládá TDS Brno-SMS s.r.o a plných pět let trvá, než soud používání značky zakazuje a pod pohrůžkou exekuce je vlastník nucen se přejmenovat.
Nač bychom ale měli naše české mudrosloví o koze.

Firma se nyní jmenuje NESTYDO-pardon TESYDO s.r.o a zkratku dovysvětluje jako TEchnické SYstémy DOzoru. Dříve používanou zkratku TDS vysvětlovala jako TEchnické DOzorové SYstémy. Obě “dovysvětlení”, jak je na první pohled zřejmé zcela nelogické a uměle vykonstruované. Pomiňme v této etapě, že byla v názvu opět použita v kombinace písmen TDS, což soud výslovně zakázal.

No a to je celé. Poukažme ještě na „díry v legislativě“. Občanská sdružení jsou podle zákona pouze registrována na Ministerstvu vnitra. Sdružení právnických osob na Krajských úřadech. Tyto rejstříky nenavazují na soudní registr názvů firem a toho je zapotřebí využít.
Klíč je následující. Začít jako občanské sdružení, vytvořit si pod téměř shodným názvem svoji vlastní firmu, monopolizovat se na trhu a pokusit se občanské sdružení zlikvidovat. Teď už ale stačí jen se zamyslet „s kým jít krást koně“.

Připravil/a

#soudní registr #svářeč #Technický dozorčí spolek

Sdílejte

Mohlo by Vás zajímat