Volat poradce: +420 737 279 917
logo_vlastnicesta
VOLAT PORADCE: +420 737 279 917
Search
Close this search box.

Příběh k pochopení krize

Touha po snadném výdělku může způsobit vyčerpání všech našich rezerv a zdrojů. Na začátku se může jednat o jasný výdělek. Snadno se dá o něj přijít, zapomeneme-li na to, co skutečně přináší hodnotu pro život a společnost.
307_380_original

Předkládáme Vám jeden příběh k pochopení finanční krize vzniklé v letech 2008 a 2009. Finanční krizi neodstartoval výkup opic, ale hypotéční krize, obchodování s nemovitostmi a půjčováním peněz na dluh.

Výkup opic

1. Kdysi dávno v jedné vesnici v Indii oznámil muž vesničanům, že koupí opice. Každou opici za 10$.

2. Vesničané věděli, že v okolí je mnoho opic. Odešli od práce ze svých farem a začali je chytat.

3. Muž skutečně koupil tisíce opic za cenu, kterou slíbil – 10$. Samozřejmě se počet opic v přírodě snížil a vesničané ve svém úsilí lovu opic již nepokračovali.

4. Na to muž znovu vyhlásil “Koupím opici za 20$”. Takové prohlášení znovu vyburcovalo vesničany k opětovnému lovu opic.

5. Netrvalo dlouho a výskyt opic se ještě snížil. Vesničané se vrátili na svoje farmy. Muž opět zvýšil nabídku na 25$ za opici. Nyní však bylo již velmi těžké opici chytit.

6. Muž opět zvýšil svoji nabídku na 50$ za opici. Musel však odjet do města a pověřil tedy svého asistenta, výkupem opic jeho jménem.

7. Asistent řekl vesničanům – “Podívejte se na všechny tyto opice v klecích, které muž koupil. Já vám je prodám za 35$ a když se muž vrátí z města, vy mu je prodáte zpět za 50$, jak muž včera oznámil.”

8. Vesničané dali dohromady všechny svoje úspory a koupili všechny opice.

9. Po té již vesničané nikdy neviděli ani muže ani jeho asistenta, pouze všude okolo byly opice stejně jako na začátku.

Vítejte na Wall Street!

Zdroj: internet

Připravil/a

#krize #metoda #peníze #rezerva

Sdílejte

Mohlo by Vás zajímat