Volat poradce: +420 737 279 917
logo_vlastnicesta
VOLAT PORADCE: +420 737 279 917
Search
Close this search box.

TDS CERT „umí certifikovat ISO s lidskou tváří“…

TDS CERT ale tvrdí, že na rozdíl od mnoha jiných „umí certifikovat ISO s lidskou tváří“ a plně obstojí v četné naší i zahraniční konkurenci, kde na misce vah je na jedné straně kvalita služby a na druhé cena.
324_406_original

TDS CERT je certifikační orgán Technického dozorčího spolku v Brně. Obnovil svoji činnost v roce 1992, čímž navázal na u nás přerušenou historii TDS z přelomu 19 století. Byl před více než 100 léty jediným dozorčím orgánem u nás a je nyní opět plnohodnotně zařazen do skupiny obdobných dozorčích spolků v Evropě jako je např. Lloyd´s Register, TÜV(,-německé a rakouské), a.j. TDS CERT je akreditován Českým institutem pro akreditaci v Praze pro certifikaci norem řady ISO 9000, 14000, 20 000, 27 000 a OHSAS 18001. Touto národní akreditací je zaveden v nadřazeném evropském systému a jeho certifikát má po všech stránkách stejnou hodnotu jako již zmiňované světově uznávané zahraniční certifikační orgány.
TDS CERT ale tvrdí, že na rozdíl od mnoha jiných „umí certifikovat ISO s lidskou tváří“ a plně obstojí v četné naší i zahraniční konkurenci, kde na misce vah je na jedné straně kvalita služby a na druhé cena.

Předpokládá se, že předmětem poptávky firem je v tomto případě získání certifikátu některé z ISO norem a firma je pevně rozhodnuta, ví co chce a má potřebné personální i finanční zdroje. Ví také, že v podvědomí veřejnosti existuje všeobecný názor, že byť je certifikát ISO na jedné straně pozitivně vnímán jako projev dobré úrovně řízení a garance kvality, na straně druhé pak jako „byrokratická obluda“ vyžadující spoustu, mnohdy formální, administrativy. Říká se potom, že ISO „ztrácí lidskou tvář“. Nemalou roli hraje cena a to nejen vlastní certifikace, ale i následných ročních auditů, po celou dobu platnosti certifikátu.
Jednoduchá metoda „jak na to“, je prostý (ale správný) výběr dodavatele. Spočívá ve stanovení hodnotících kriterií, zejména těch „rizikových“ a jejich jednoduché porovnání nabídek od několika subjektů. Za ta podstatná kritéria můžeme shodně považovat: jméno certifikačního orgánu a cenu za certifikaci.
V dalším textu předkládáme názor, jak se ve spleti předhánějících se nabídek orientovat.

1. hodnotící kriterium – jméno certifikačního orgánu (CO). V nabídce na internetu se jedná o přibližně 100 subjektů akreditovaných ČIA Praha. Často se stává, že firma trvá na konkrétním CO a argumentuje tím, že musí brát ohled na požadavek zahraničního odběratele. Tady je zapotřebí objasnit, že hodnota českého a zahraničního certifikátu je stejná, podmínka je, že tento je akreditován příslušným národním institutem. Velmi důležité je také vědět, že akreditovaný CO musí mít oprávnění certifikovat Váš obor,tzn. musí být obeznámen s příslušnou profesí a musí mít dostatečný počet zkušených odborníků – auditorů. Údaje o akreditaci CO a schopnost certifikovat konkrétní obor bychom měli najít na internetu – na webových prezentacích příslušných CO, popř. na stránkách akreditačního úřadu. Pokud zde hovoříme o výběru CO podle jména, nezapomínejme na REFERENCE. Nikdo Vám neporadí lépe než spokojený zákazník a nebo ten, kdo se „pořádně spálil“.

2. hodnotící kriterium – cena. Neplatí už tolik, že zahraniční nabídky jsou výrazně dražší než české, musely hodně slevit, aby se v naší konkurenci udržely. Nenechte se také zmást „velmi výhodnou“ nabídkou, často olemovanou neuvěřitelnými slevami (50- 60%) s podtextem „jen pro Vás“. Jakákoliv sleva je přinejmenším podezřelá. Nikdo nedělá zadarmo! I zde platí omšelá fráze: „Nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné služby!“ Na druhou stranu – vždy požadujte za vydané peníze správnou přidanou hodnotu!

My z TDS CERT Vám doporučujeme: Při poptávání certifikačních služeb jednejte vždy osobně a získejte si maximum důvěryhodných informací!

Závěr

Na závěr se vnucuje otázka:, Kde je to nejdůležitější – „lidská tvář ISO“ ? Auditoři TDS CERT patří mezi největší praktiky s mnoha zkušenostmi. Nenutí firmy do byrokracie. Vychází z toho, co je ve firmě zavedeno a odpovědně posoudí, zda to ještě normě vyhovuje či nikoliv. Při certifikaci uplatňují požadavky norem tak, aby byl každý jednotlivec přesvědčen o jejich užitečnosti a skutečné potřebě. Tedy „ISO s lidskou tváří“, které může každý akceptovat, rozumí mu a také jej využívá.
Přesvědčte se o tom na vlastní kůži! Děkujeme

Připravil/a

#iso certifikace #proces #systém

Sdílejte

Mohlo by Vás zajímat