Volat poradce: +420 737 279 917
logo_vlastnicesta
VOLAT PORADCE: +420 737 279 917
Search
Close this search box.

Zdravá strava ve školách

Všichni rodiče chtějí, aby jejich děti byly zdravé. Základem je správná životospráva, jejíž součástí je snadná dostupnost zdravých potravin. Víte jaké potraviny mají dnes děti dostupné v automatech přímo na školách? Víte také, že mohou obsahovat zdravé potraviny jako sušené ovoce? Dnes to není problém. Co tedy vítězí zdraví – peníze – reklama – školy?
Zdrava_strava_v_automatech_ve_skolach

Zdravá strava v automatech

Zdraví se v poslední době skloňuje ve všech pádech. Výživoví poradci vyrostli jak houby po dešti a lidé hledají správnou cestu ke zdraví a chtějí se cítit fit. Postupně se učíme, co se na školách dříve zanedbalo. Já osobně jsem z generace, kde jsme se na škole vůbec nic nedověděli o tom, jak se správně stravovat, jak kombinovat stravu a cvičení, jak se tvoří svalová hmota apod. Na druhou stranu v 70 a 80 letech byly na školách dostupné svačiny. Ne žádné čokolády, přeslazené nápoje a další potraviny útočící na dětskou obezitu. Měli jsme k dispozici mléko, jogurty, pečivo (v té době ne celozrnné) a hlavně ovoce. 

Doba se změnila. Rodiče měli více času. Většinou pracovali do tří hodin odpoledne a měli na nás (děti) čas. To již dnes moc neplatí. Rodiče pracují do večerních hodin a někteří mají i dvě zaměstnání. Nový životní styl s sebou nese několik rizik. Jedno z nich je, že děti místo zdravé připravené svačiny od rodičů dostanou peníze, aby si ve škole koupily svačinku. Co s penězi děti udělají, co si za ně koupí se již rodiče nemusí dovědět. Tímto způsobem se bourá hned několik pravidel správné životosprávy:

  • pravidelná strava
  • dostatek vlákniny
  • optimální množství sacharidů, tuků, solí, …
  • minimum konzervantů apod

Nejsnazší přístup dětí ke svačince je cestou do školy v potravinách nebo ve škole v potravinových automatech. Dítě většinou nemá ještě dostatečně silné správné stravovací návyky a tak podlehne “silnější nabídce”.

Potravinové a nápojové automaty na školách

Doba se změnila a nové technologie umožňuji snazší přístup ke stravě v čase, kdy potřebujete. Dříve jste museli plánovat dopředu. Obchody zavíraly v 16 nebo 18:00 a o víkendu byly otevřeny jen v sobotu do 12:00. To je dávná historie. Dnes můžete nakupovat kdykoliv a v jakoukoliv denní i noční dobu. Stejně tak děti mají dnes přístup ke stravě po celou dobu vstupu do školy až do konce vyučování. Na chodbách škol potkáte potravinové a i nápojové automaty. Stačí jen dítě vybavit mincemi a nemusí strádat hlady. Jenže tady na ně číhá pomalé plíživé nebezpečí. Krásné obaly lákající ke koupi čokolády, Spritu, Coly a dalších sladkostí. 

Nemusí to tak být. Je to otázka sortimentu, která se do automatů dá. Místo čokolád může zaujmout místo:

  • sušené ovoce
  • müsli tyčinky
  • cereální sušenky
  • sojové mléko
  • sýrové výrobky
  • apod.

Zdravé balené stravy je dnes hodně. Je však důležité, co zvítězí. Více se prodávají ty výrobky, které jsou “nezdravé”. Důvodů, proč tomu tak je, je hned několik:

  • silná reklama výrobců – výrobci skvěle pochopili, že chtějí-li prodávat, je nutné mít lákavou reklamu. Děti bohužel jsou nejlepší cílová skupina. Nemají dostatečné zkušenosti. Chtějí být IN. Chutná jim sladké. Reklama na děti útočí z televize, rozhlasu, internetu, prostě všude, kam se podívají. Nevím, zda proti tomu je osvěta ve školách dostatečně silná? Silná natolik, aby dítě pochopilo, že vše co vidí v médiích nemusí být pravda a už vůbec mu nemusí prospívat. 
  • obalový marketing – krásné barvy, šťastné děti, úžasný zážitek, skvělá chuť a ještě hodně dalšího, čím láká a co slibuje obal výrobku. Kolik dětí asi odolá obalu čokolády versus obalu sušeného ovoce.
  • slabá znalost – slabá osvěta toho, jak na náš organismus působí sacharidy, jak se vytváří tuky a zvláště jak obtížně se jich zbavuje. To vše si děti vůbec neuvědomují. Pokud jejich rodiče tuto znalost a zkušenost nemají, jejich děti pak většinou také ne. Možná už jen proto, že dřívější generace, dnešní rodiče to nikdo neučil. Ono také dříve nebylo tolik sladkých nápojů a čokolád na každém kroku. 

Sami jistě odhadnete, co se bude nejvíce v automatech na školách prodávat? Ano, máte pravdu lukrativní jsou převážně nezdravé potraviny.

Komu na dětech záleží

Na kom tedy záleží, aby se prodávala zdravá strava? Hned na první ránu přichází poskytovatelé a provozovatelé automatů. Ti rozhodují co bude v automatech. No, ona to není tak zcela pravda. Samozřejmě potřebují, aby produkty v automatu se prodávaly, jinak nezaplatí nákladný provoz. Na rovinu, na školách se prodává to, co děti rády kupují. To jsou výrobky, které mají masivní reklamu a skvělý obal. Z toho vyplývá, že provozovatelé automatů jsou ve vleku výrobců a médií. Jim nikdo dotace EU nedá a nikdo jim také nezaplatí škodu, když nevydělají. 

Druhou stránkou mince jsou školy samotné. Povolí-li na své škole umístění automatu, mají právo mluvit do sortimentu, který v automatu bude. Je na nich, aby součástí výběrového řízení byla podmínka (nejen nejnižší cena), ale například také: 

  • zdravá výživa pro děti 
  • osvětové letáky nebo samolepky na automatech
  • soutěže pro zdraví dětí 
  • apod.

Myslíte, že to nejde. Jde to! Podívejte se na firmu Nuovo Caffe. Ta již více než 2 roky sama od sebe podporuje zdravou stravu pro děti ve školách. Sama nabízí nový sortiment, dělá osvětu a to i u dětí. Připravuje prezentační akce přímo na školách a ukazuje jak široký sortiment zdravé stravy do automatů je dnes možný. Za to jí patří dík za nás za rodiče. 

Co bude dál

Je paradoxní, že vláda o problému stravy v automatech ve školách diskutuje roky. Nyní chce zákonem řešit automaty na školách. To až poté, co řešení již dávno v praxi funguje. 

Cestu si našel trh sám, prostřednictvím lidí, kterým na dětech záleží. Stačí na to obyčejný selský rozum a vědomí, co naše dnešní činy mohou způsobit za roky. 

My rodiče tím, kde se stravujeme, předurčujeme jak budou vypadat a jak šťastné budou naše děti. Je-li Vašim stravovacím vzorem MC Donalds (tukem nasáklé hranolky, omáčky, konzervanty, …), pak za roky se můžete přidat do řady obezitou trpících Američanů. Máme možnost volit i jinak. 

Připravil/a

#automaty #škola #zdravá strava

Sdílejte

Mohlo by Vás zajímat