ISO 17025 Požadavky na způsobilost zkušebních a kalibračních laboratoří

datum publikace 23.04.2012

ISO 17025 Požadavky na způsobilost zkušebních a kalibračních laboratoří

ČSN EN ISO/IEC 17025: Posuzování shody - Všeobecné požadavky na způsobilost zkušebních a kalibračních laboratoří

Související články

Datum vydání – listopad 2005

Účinnost normy - 1. prosinec 2005

První vydání normy ČSN EN ISO/IEC 17025 z roku 2001 obsahovalo veškeré požadavky na zkušební a kalibrační laboratoře, které musí plnit, chtějí-li prokázat, že:

  • provozují systém managementu,
  • jsou odborně způsobilé
  • jsou schopny poskytovat technicky platné výsledky.

Norma se odkazovala na normy ISO 9001:1994 a ISO 9002:1994. Ty byly nahrazeny normou ISO 9001:2000 a to bylo příčinou úprav normy ISO/IEC 17025.

Ve druhém vydání normy ČSN EN ISO/IEC 17025 z roku 2005 jsou články normy oproti předchozímu vydání změněny nebo doplněny pouze pokud je to s ohledem na normu ISO 9001:2000 považováno za nezbytné.

Akreditační orgány, které uznávají způsobilost zkušebních a kalibračních laboratoří, mají používat tuto mezinárodní normu jako základ pro jejich akreditaci. V kapitole 4 jsou stanoveny požadavky na spolehlivý management. V kapitole 5 jsou stanoveny požadavky na technickou způsobilost laboratoře provádět určité typy zkoušek a/nebo kalibrací.

Diskuze k článku

Obor

Myšlenky poradce

„Nedáme-li pracovníkům informace, seženou a vymyslí si je sami.“ více >>

Jiří Střelec Jiří Střelec

Žijeme sice ve světě přehlceného informacemi. Přesto lidé baží po informacích, které potřebují nebo chtějí pro svou práci, osobní život. Pokud jim informace, zvláště v konfliktních situacích nebo krizových, nedáme, vyvinou úsilí je získat nebo si je domyslet. Samozřejmě to udělají s ohledem na jejich znalosti a zájmy. Mnohem lepší je informace přirozeně poskytovat. Vždy existují vhodné informace ke komunikaci. 

Kvóty auditu
Mapa procesů
Koš - barva neshoda?
Diskriminace ISO
Formální strategie
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory Cookie. Další informace