ISO 9004 Řízení udržitelného úspěchu organizace

datum publikace 23.04.2012

Úspěch je dán trvalým zlepšováním

ČSN EN ISO 9004: Řízení udržitelného úspěchu organizace - Přístup managementu kvality

Související články

Datum vydání – květen 2010

Účinnost normy - 1. června 2010

V normě najdete návod jak trvale dosahovat úspěchu firmy a to i v neustále měnícím tržním prostředí. Obsahuje základní prvky, které by měla firma aplikovat dříve než požadavky normy ISO 9001.

ISO 9004 poskytuje širší pohled na systémy managementu kvality a podrobněji rozpracovává některá dílčí témata, jako například management znalostí a inovace. Součástí normy je:

  • tabulka pro sebehodnocení firmy vzhledem k různým úrovním vyspělosti systému managementu kvality
  • proces neustálého zlepšování

Diskuze k článku

Obor

Myšlenky poradce

„Nejrozšířenější, nejjednodušší postup jak efektivně rozjet podnikání je ISO, jen málokdo to pochopil.“ více >>

Pavel Trvaj Pavel Trvaj

Každé podnikání (i výroba piva) začíná tím, že si odpovím na následující otázky – kdo potřebuje pivo? Kolik ho bude potřebovat? Za kolik jej mohu prodávat? Apod. Prostě napřed uděláte rozbor potřeb, zákazníků – marketingový průzkum, finanční kalkulace. Stanovíte si konkrétní vizi, strategii, cíle. Vše připravujete sami, je to přeci Vaše myšlenka, Vaše podnikání, prostě se angažujete.

Když vše dává smysl a je to reálné, začnete definovat, co musíte všechno a jak udělat – no prostě definujete procesy. K nim pak přidáte zdroje (lidské a materiální), vybavení, informace, apod. Pokud jsou pořád rizika menší než možnost být přínosný pro zákazníka. Můžete podnikání rozjet. Oslovíte zákazníky, dodavatele, uzavřete smlouvy, začnete vyrábět a dodávat. Určitě na poprvé nebudete skvělí, ale vyděláte první peníze, dostanete nové nápady a začnete zlepšovat, co již máte. Když si ty nejdůležitější myšlenky, postupy, výsledky zapíšete, máte firmu připravenou podle ISO 9001. 

Kvóty auditu
Mapa procesů
Koš - barva neshoda?
Diskriminace ISO
Formální strategie
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory Cookie. Další informace